tisdag 20 juli 2010

Systembolagets nyheter

Vitt
94204 - RSA, chenin blanc Citrusdoft, övermogen frukt. Sträv, lite kola i smaken. Tråkig, tunn och något för kort i smaken. 0

94161 - USA, sauvignon blanc Grönska/nässlor, svag frukt med inslag av fläder. För tunn och kort. 0

94180 - RSA, sauvignon blanc Cassisblad, sparris, frukt, moget äpple samt lite lösningsmedel. Sparrisen återkommer även i en medellång smak. ½+

94164 - Australien, semillon Knutet med en fräsch mineralitet och svag doft av bananaskids. Apelsin och honung finns också i doften. Pigg och fräsch smak av bl.a. honung och kola. Relativt bra längd. +

94260 - Frankrike, vermentino Rostade nötter/bröd, frukt och skumbanan i näsan. Ganska fyllig med mineralitet och medioker längd. 0

94141 - RSA, chardonnay Vingummi, mogen frukt och mycket fat. Hockeypulver med smaken salmiak! Kort och absolut inte snyggt. 0

94249 - NZ, chardonnay Rostat bröd och fat, smörigt! En obehaglig jästpuff i näsan. Annars en del frukt och ganska bra på nosen. I munnen för mycket fat och krydda. Annars relativt gott med en medioker längd. +

95601 - Frankrike, semillon Övermogen söt frukt, fikon och tydlig fatkaraktär. Sträv, lite tunn men med bra längd. Smak-doft överensstämmer inte på något sätt. 0

94215 - RSA, chenin blanc Stor doft med melon, mogen frukt och vingummi. Tydliga fat med vaniljkaraktär. Honung återfinns både i doft och smak. I munnen har vi några få snygga fat, något tunn mitt men med bra längd. ++


Rosé
2930 - Argentina, malbec Mogna på gränsen till övermogna jordgubbar. Fat/körsbärskärnor. Vinet tapetserar gommen, en del kola i smaken. Medellång. Tämligen intetsägande men helt ok. +

99803 - Italien, sangiovese Jordgubbar, grönmögelost, tunn, blaskig. Felaktig eller bara riktigt dålig? -

94227 - Frankrike, grenache/syrah Rikligt med hallonspetsad jordgubbssylt. Ordentlig struktur med fat i smaken. Eldigt! Minskad spritighet/eldighet önskas. +


Rött
94158 - Chile, shiraz & cabernet sauvignon Öppet vin med mycket bär. Svarta och röda vinbär. Fat och rabarber fortsätter utgöra en god doft. I slutändan okomplext både på nosen och i munnen. Tråkigt och slätstruket. 0

97406 - Italien, sangiovese Knutet vin. Övertydliga kafferostade fat med klar körsbärskärna. Fruktigt och kryddigt i näsan. I munnen för mycket kirsch och fat, sträv med medelgod längd. 0

94159 - Uruguay, tannat Svarta vinbär, brända fat, vingummi och stall. Här har vi mycket tanniner som drar ordentligt i käkarna. Mest fatsmak men faktiskt rätt bra. +

94213 - RSA, pinotage I näsan sparris och mycket annat grönt. Fat med mandel och körsbär. Mogna hallon, vinbär, rökt tobak och lite vingummi. I munnen har vi brända bildäck med lite fatkaraktär. Relativt kraftigt vin med frukt i eftersmaken som stannar kvar ett litet tag. +

94183 - Marocko, syrah Björnbärssylt, kryddor, rönnbär och lite lösningsmedel. Inte bra. 0

94214 - RSA, cabernet sauvignon & merlot Svarta vinbär och svag doft av viol. Liten touch av fat. Klart bordeauxinspirerat men med lite för 'mycket' frukt. I munnen balanserat med bra mitt- och eftersmak. ++

94216 - Spanien, mencia Tillbakadragen doft med svag UVI/stall, pizzadeg, plommon och lite kirschdränkta fat. Slank men eldig i en smak som stannar kvar en liten stund. +

95509 - Italien, nero d'avola Kryddig doft med körsbär, fat, tobak och portvin. Stor men inte komplex doft. Balanserad i munnen med skaplig mitt och slut. + på egen hand men garanterat lysande till grillat.

96448 - Marocko, cabernet sauvignon & merlot Stall, örter samt torkad skinka och salami.Inget annat i en ganska tråkig doft som skriker efter lite frukt. Skaplig start men helt obefintlig mitt- & eftersmak. Känns som att trycka in en halv charkdisk i munnen. -

99253 - Italien, aglianico Mörka körs- och björnbär. Fat indränkta i lakrits och bensin/lösningsmedel. Smakmässigt kort med tydlig spretighet. 0

96956 - Frankrike, syrah & grenache Fruktig med en del grönska och röda bär. Balanserad i munnen. Något för tunt för syrah i min mening, medelgod längd. God och korrekt. Varken mer eller mindre. +

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar