lördag 18 december 2010

Fett och blod

Kvällens best är Chateau Pontet-Canet från "svaga" 2004.
I en närmast svartröd skrud visar vinet upp sig i glaset. Opacitet närmast lik venöst blod.
Omedelbart blommar dofter av svartvinbärsgelé upp tillsammans med ceder. Ruskigt intensiv och stor doft, faktiskt också betydande komplexitet! En nysågad planka av obestämd art med lite kåda återfinns också tidigt. Väl integrerad ek! En finare cognac med inslag av läder och stall kan skymtas djupt i glaset. Efter lite mer än 2 timmar dyker underbart snyggt kaffe och lite plommon upp i näsan. Otroligt härligt sniffar vin.
I munnen får vi ett satans bombardemang, en hygglig balans med makalösa mängder tanniner. Väldigt häftigt! Stannar kvar länge och snyggt, framförallt fin ek i eftersmaken. På egen hand är vinet 'lite väl' i dagsläget, detta på basen av mängden tanniner. Tillsammans med fet och god mat är vinet fullkomligt lysande!
Att drickas utan mat är inte att rekommendera. Kanske om 15 år. Här finns frukt och struktur som klarar det.
+++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar