fredag 31 december 2010

Bodegas Pedro.....

.... Martinez Alesanco producerade en reserva från rioja 2005.
Flaskans väg från La Rioja Alta till mitt bord är högst oklar.
I nosen initialt fina puffar av svarta vinbär blandade med basilika och lite diskret rostade fat. Vidare en touch av salmiak och en tunn nyans av vanilj. Trevlig doft! Tempranillo typiskt? Relativt tror jag.
I munnen dominerar friska syror som ej är skitsnygga. Väl tunn! Kanske Alta inte passar mig så bra? Nja, snarast tror jag att detta vinet inte är skitbra. Med en ganska kort eftersmak blir vinet överlag en trevlig sniffning men inte så mycket mer. 0

söndag 19 december 2010

Luciano Sandrones.....

... Valmaggiore, nebbiolo d´alba provas igen. Andra gången på kort tid.
Idag matchas vinet mot en lammfilé med rödvinssås och parmesangratinerade knölar. Helhetsintrycket är (tack och lov) tämligen oförändrat jämfört med senast.
Även denna gång röda frukter/bär som dominerar initialt. En del hallon, lite jordgubbar och en touch av körsbär som alla blivit berörda av en skvätt likör. Snyggt integrerad ek. Svag eldighet i näsan, rosor kan anas. En stor och elegant doft!
I munnen fin fint balanserat, riktigt vackert rent av! Bra längd. Halleluja.
++

lördag 18 december 2010

Fett och blod

Kvällens best är Chateau Pontet-Canet från "svaga" 2004.
I en närmast svartröd skrud visar vinet upp sig i glaset. Opacitet närmast lik venöst blod.
Omedelbart blommar dofter av svartvinbärsgelé upp tillsammans med ceder. Ruskigt intensiv och stor doft, faktiskt också betydande komplexitet! En nysågad planka av obestämd art med lite kåda återfinns också tidigt. Väl integrerad ek! En finare cognac med inslag av läder och stall kan skymtas djupt i glaset. Efter lite mer än 2 timmar dyker underbart snyggt kaffe och lite plommon upp i näsan. Otroligt härligt sniffar vin.
I munnen får vi ett satans bombardemang, en hygglig balans med makalösa mängder tanniner. Väldigt häftigt! Stannar kvar länge och snyggt, framförallt fin ek i eftersmaken. På egen hand är vinet 'lite väl' i dagsläget, detta på basen av mängden tanniner. Tillsammans med fet och god mat är vinet fullkomligt lysande!
Att drickas utan mat är inte att rekommendera. Kanske om 15 år. Här finns frukt och struktur som klarar det.
+++