måndag 2 januari 2012

Hos Pelle - restaurang

Nyåret firas med en supé på krogen Hos Pelle.

-07 Bergheim Gewürztraminer, Marcel Deiss, Alsace - Serveras till tupp- och ankleverterrine med Sauternesgelé.
Ljust vin men ändock med bärnstenstouch. Aprikos, nektariner, persika, ananas och andra exotiska godheter i fokus. Mycket blommor och fläder. Typiskt blommig härlig Gewürztraminer! Viss sötma, faller mig lysande i smaken. Inte minst då matchningen är lysande. ++

-10 Mâcon-Charnay Vieilles Vignes, Christophe Cordier, Bourgogne - Piggvarssoppa med kräftmousseline.
Betydligt snipigare än #1 och snipigare än väntat från en Chardonnay i näsan. Fint med citrus och lite mineral. Smörigheten kommer fram i munnen. Initialt väldigt gott. Efter ett tag får jag mycket tydliga vodkavibbar i munnen, detta utan att på något sätt vara eldigt. Förtar vinets charm helt och håller då jag lika gärna kunnat dricka urkokt vodka. Först +, omvandlas vid 3:e klunken tyvärr till något mer negativt. -

-10 Yabby Lake Pinot Noir Cooralook, Victoria - Långbakad gödkalv, svampragu, pommes Anna och tryffelsky.
Snyggt pinotgenomskinlig röd skrud. Lakritstouch i näsan, röda vinbär, hallon, lingon och surkörsbär. Lite ek och julkrydda kryper fram. Balanserad syrlig PN i munnen, röda surhallon ringer kvar godkänt länge. Bra! +

-05 Les Quarts de Juchepie, Loire - Kornblomst med päron- och lingonchutney.
Briljant färg genom rosa och härlig aprikos. Apelsin, lite choklad, nagellack, russin och dadlar. Stjärnfrukt poppar fram då min bättre hälft påpekar detta. Väldigt runt och trevlig i munnen. Balanserat med påtaglig sötma. Gräddkola, mysigt och riktigt gott, inte minst till min favoritost. ++

-09 Tokaji late harvest furmint, Hegyalja - Chokladpannacotta i chokladmousse i chokladgelé med havtornssorbet.
Djupgul men ändock lätt i färgen. Rikligt med florala toner, precis som första vinet: fläder i fokus. Frukt med drag åt övermogen banan. Hög syra, runt och fint. Syran leder till matchperfektion gentemot havtornssorbeten. Starkt +

Hos Pelle blir definitivt en ny favorit som skall besökas igen, rustik generöst tilltagen vällagad mat. Oklart huruvida Chardonnayvinet faktiskt har en riktigt dålig touch av vodka/brännvin special eller om mina smaklökar bara fick fnatt en kortare period under kvällen, vore kul att prova igen. Sammanfattningsvis riktigt bra mat till en vettig peng. Återigen uppenbart hur vinerna inte måste vara mindblowing på egen hand för att utvecklas till stora i samklang med rätt mat. Denna snygga matchning leder till att restaurangen kan hålla nere priset på vinpaketet och jag får ändock en riktigt bra upplevelse! Halleluja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar