torsdag 2 februari 2012

Trimbach och Künstler



Basriesling från Trimbach, nu årgång -09 på systemet. Har tidigare bara druckit -08.
Mycket ljus halmgul i glaset. Citronsaft på en våt havsklippa ackompanjeras av svaga tropiska drag och småstickig ädelost. Ganska rakt på och elegant men ändock okomplicerat. Lösningsmedel ligger under stenarna och frukten.
Mycket kuk i rieslingsyran som spöar mig en hel del då vinet dricks på egen hand. En fin smak av äppelcider som stannar länge i munnen, svagt smörigt. Nära ett steg upp i betyg +

Franz Künstler's Hochheimer Reichestal Pinot Noir -99 är ett helt annat vin jämfört med senast jag drack det. Färgen är nu snarast uteslutande brun, ser ut som upplöst tegel med en del choklad i. I näsan har den påtagliga fruktigheten försvunnit nästan helt, nu kan enbart små stråk av plommon skönjas. Känns som viss flaskvariation snarare än att det totalt ändrat skepnad under de sista 5 månaderna. Vidare är den främsta doften i vinet rökt skinka som fått lufttorka, även en liten fisk i form av rökt sik dyker upp. En skaplig dos kräftspad och fat via röken och vanilj. Lacknafta och en ytterst liten grön paprika dyker upp som sista toner.
Lätt och sirlig kropp, tanninerna som finns kvar kommer efter några sekunder och är nedsmälta men inte helt snygga/eleganta. Bra utan något som helst genomslag av alkohol, ringer kvar länge med skinkan. Klart roligare än senast men fortfarande inget supervin då tanninerna är lite avvikande och jag hade gärna haft lite lägre dos rök alternativt mer frukt. Återigen svaga ++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar