fredag 30 november 2012

Ridge Geyserville 2010

Efter att ha blivit exalterad och erigerad av Ridge's Estate C.S. -08 kunde jag inte låta bli att köpa Geyserville 2010 då jag av slump sprang på den på det lokala bolaget. Första flaskan i den nya stående tävlingen "Hemliga flaskan". En mindre mängd vin i flaska/glas skickas ut till de två andra deltagarna. Vi räknar poäng under en termin i ungefärlig enighet med Munskänkarnas betygsprovningar, vi har 2 chansningar var. Första omgången står undertecknad Bäverjävel för.


Ridge Geyserville 2010 har ett härligt djup i ett ungt utseende med viss transparens, rött med lilablå tendenser. Direkt från kylen bjuder vinet på svarta vinbär, plommon och julkryddor där nejlika är i spetsen. Efter lite tid i rumstemperatur öppnar vinet upp med katrinplommon och russin bakom några härliga björnbär. Lite vanilj kan skådas från faten som annars inte är alltför dominerande utan snarast kompletterande med nämnda vanilj och nyhyvlat trä.
Lite av faten dyker upp direkt i munnen. Fina och påtagliga tanniner som vägs upp mycket bra av syran. Övergångarna är riktigtfina. Överlag mörkfruktigt med björnbär och fina fat som smeker på en bra stund i munnen, sista stunden utgörs av mysiga russin. Lite bröstvärme gör sig påmind men ingen egentlig spritsmak som kan uppfattas som störande, åtminstone inte vid ca 18-20 grader. Sammanfattningsvis riktigt mysig frukt, tilltalande kryddighet och ypperligt hanterade fat. Riktigt gott, ändock är det något som saknas. Lite skit, kött och annat gött hade nog renderat mer komplexitet och högre betyg. ++

Sammanfattningsvis relativt hands-off-arbete i källaren utan tillsatt jäst, vinet fick 13 månader på Amerikansk ek varav 10% ny. Mer finns att läsa om vinet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar